IPMS regio Zuid-Holland - Corona-pauze december 2021


Maart 2020 April 2020 Mei 2020 Juni 2020 Juli 2020 Augustus 2020

September 2020 Oktober 2020 November 2020 December 2020 Januari 2021 Februari 2021

Maart 2021 April 2021 Mei 2021 Juni 2021 December 2021 Januari 2022

Nu de regio-avonden zijn stilgelegd is het leuk om toch nog contact met elkaar te houden. Chris kwam met het idee een webpagina te maken waar iedereen kleine updates van zijn modelbouwavonturen kan posten. We voegen de updates op volgorde van datum toe. We hebben tot nu 228 bijdragen met 628 foto's ontvangen.

Als je wat hebt, stuur het naar Rob de Bie, en het wordt toegevoegd. Alles is welkom, je kunt hier bijvoorbeeld andere dingen laten zien dan op een regioavond.



30 december 2021

Wim Hoogendoorn: Hier een update over de bouw van de Scania R500 (zie 12 december). Het chassis is gereed, en de cabine ook. Ik ben nu met de laatste details bezig, en dan gaat alles de spuitcabine in.






30 december 2021

Patrick Verschut: Soms heb je wat last van jeugdsentiment en dan wil je weer een kitje van vroeger bouwen. In mijn geval een ouwe 1/76 Airfix Churchill Mk VII tank. Een kit uit een mal van inmiddels zestig jaar oud.. Destijds had ik die lekker gekwast met glanzende, ongeveer lichtgevende, groene lak uit de kast van mijn vader. Toch maar weer eens opnieuw proberen. En dan blijkt dat de bouw nu net zo'n drama is als toen, met veel kleine wielen die lastig in elkaar passen. Links en rechts is er nog wel wat plamuur nodig. De rubberen (?) tracks zijn ook een drama, want die willen niet plakken met verschillende soorten superlijm, met Revell plasticlijm, Uhu of solutie. Schoonvader kon te hulp schieten met Bison Kit. Dat plakte wel redelijk, nadat ik de tracks met een grove vijl eerst ruw had gemaakt. Voor de rest is het een simpel kitje, dat ik te zijner tijd op de Scammel tanktransporter wil plaatsen. Een aardige kit om eens wat te experimenteren met kleuren. Na de basislaag groen met de airbrush heb ik het model voorzien van stippen rode, gele en blauwe verf die ik vervolgens met de natte kwast door elkaar en uitsmeerde over het model. Het geeft in ieder geval een wat levendiger effect.




30 december 2021

Mike Roelofs: Laten we het een eindsprint noemen; zo net voor het einde van het jaar is de voorraad een doosje armer en de vitrinekast een model rijker. Deze keer is het een kit van Tamiya: de U.S. M151A2 Ford Mutt 1/35 (no.35123) in de uitvoering van het U.S. Marine Corps. Wederom een leuke kit om te bouwen, weinig grote problemen en vliegt als vanzelf in elkaar. Allereerst een tweetal foto's van het 'kale' model:



En natuurlijk een aantal vakantiefoto's van het uiteindelijke model. Nu gaan we maar eens bedenken wat we met de overige ruimte op het grasveld gaan doen, dat lijkt me een mooie klus voor het nieuwe jaar. Bij deze iedereen alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar met vooral veel plastic en weinig lockdowns!






24 december 2021

Dick Boogaard: Normaal bouw ik alleen prototypes als er minstens één echt gevlogen heeft, maar in dit geval heb ik een uitzondering gemaakt. De Messerschmitt P.1101 is volgens mij nooit aan vliegen toegekomen. In aanbouw zijnde exemplaren werden door de Amerikanen meegenomen. Dit toestel had vleugels met een verstelbare pijlstand, zij het alleen op de grond. Later werd de Bell X-5 naar het zelfde idee gebouwd en die vloog wel. De Bell X-5 is volgens mijn herinnering een kit van het Franse merk Mach 2. De Messserschmitt is van Dragon. De bouw was niet moeilijk, de bijgeleverde raketten heb ik niet gemonteerd. Zoals het model er nu uitziet, is het al fantasierijk genoeg.




24 december 2021

Ted Spinders: Ik heb deze Hasegawa 1/48 F-104G Starfighter gebouwd als kado voor mijn vader, die vroeger in dienst op de vliegbasis Twente zat toen de F-104s geïntroduceerd werden. Ik heb hem er vaak over gehoord, dus de Starfighter heeft toen (begrijpelijk) wel indruk gemaakt. De bouw van met model ging vlot en zonder problemen: alles paste mooi en er was maar een klein beetje passen en schuren nodig. Eerst ging de cockpit en interieur in kleur, schietstoel was er uit gelaten en cockpit en wielbakken afgeplakt. Ook het spuitwerk ging zonder problemen: eerst het hele model in zwarte primer waarbij zowel het neuswiel als de vanghaak al loslieten.. Ik heb Vallejo metal color aluminium gespoten, maar de eerste keer was het potje te oud of de druk te hoog, maar het zag er niet uit. Het hele model is met waterproof geschuurd tot de zwarter primer weer zichtbaar was en opnieuw geprimed. Daarna met een nieuw potje en lagere druk voorzichtig het aluminum aangebracht. Het achterste deel van de romp en deel van het kielvlak zijn in Vallejo metal color pale burnt metal gespoten. Het kielvlak was niet helemaal mooi dus nogmaals licht opgeschuurd en over gedaan.



De neus (radome) is met grijs en later zwarte Tamiya 'anti-glare' gespoten, met een laagje Vallejo gloss varnish om het af te maken. Dutch Decals had een mooie vroege uitvoering van het 306 Squadron die met Set en Sol werden aangebracht. Met 'oil brushers' is er wat weathering achter op de romp aangebracht, verder op het model wat kleine sporen en vegen. Het aluminium is heel besmettelijk dus het ziet er snel overdreven uit. Tot slot een randje Tamiya 'smoke' bij de straalpijp en het geheel kon in Vallejo Satin Varnish. Al met al was het even werk en wennen aan de metal colors maar het resultaat is best aardig en heeft een mooie gloed. Met de kerst mag mijn vader het stukje jeugdsentiment in ontvangst nemen.






21 december 2021

Edu de Roos: Zoals in mijn bijdrage van 7 december vermeld, hier dan de Morane-Saulnier MS-406 1:32 van Special Hobby, nu met de decals en canopy. Het is de uitvoering van de Finse luchtmacht in 1943 met drie 7.5 mm machinegeweren: twee in de vleugels gemonteerd en één via de holle krukas van de motor, door de propeller. Een leuk kitje om te bouwen met prima gekleurde foto-ets delen, mooie decals en duidelijke bouwbeschrijving. Alleen voor het kleurenschema moet even gegoogled worden.



Ondertussen heeft de Morane-Saulnier ook een plekje aan het plafond gekregen, in formatie met in het midden een Caudron Renault 714 in eveneens Finse kleuren, en bovenaan een Dewoitine D520 in Franse kleuren.




14 december 2021

Mike Roelofs: Het stof in de kamer is gaan liggen, de vakantiedagen zijn op, de onafgebouwde modellen zijn (grotendeels) af: hoogste tijd dus voor een nieuw plakproject! Goed, waar gaan we mee beginnen - de drukke dagen zijn in aantocht en de vrije tijd is tot begin volgend jaar vrij beperkt. Na de loodzware beklimming van 'Mount Stash' valt mijn oog op kit 03711 van Revell: een samengevoegde set van een North American P-51B Mustang en een Messerschmitt Me262, beide in schaal 1/72. Gekocht op een rommelmarkt voor het monsterlijke bedrag van €7,50.. Ik moet zeggen dat mijn verwachtingen na het lezen van verschillende recensies op het web ongeveer net zo hoog zijn als de aanschafprijs. Maar goed, mocht het niets worden, kunnen de onderdelen altijd nog in de bak (lees: container) met reserveonderdelen. Daarnaast ben ik ook geen vliegtuigbouwer, moet dus sowieso maar afwachten wat het resultaat gaat zijn. Ik moet zeggen dat de bouw me alles meeviel! De delen zijn redelijk gegoten, de passing is over het algemeen prima en al met al staat er aan het einde van de bouw een leuk model van de North American P-51B Mustang. Details zijn ver te zoeken, verder dan de instrumenten en wat paneellijnen gaat het niet, maar ik had ook niet heel veel meer dan dat verwacht. Het resultaat:



Zoals jullie kunnen zien heeft de P-51B geen canopy, deze is helaas gesneuveld in de strijd. Ik zal de details besparen, maar kan wel vertellen dat deze smelt als je hem te warm maakt. Mocht er iemand een (dunner dan origineel) aftermarket kapje weten, ik hou me aanbevolen! Al met al was het best leuk om te bouwen en ik moet zeggen dat het resultaat er in mijn ogen (vliegtuigenleek 2.0) er best aardig uit ziet. Op naar de volgende! Plakse, Mike.




13 december 2021

Kees Onderwater: Ik heb een andere setting gemaakt voor een Panther Ausf. A. Deze Panther had al eens eerder op een display gestaan, maar ik was daar niet tevreden over. Na het verkrijgen van een artikel met foto's van 'The Big Cat', die op de loer ligt voor prooi, moest het dit gaan worden. Het lijstje van A4 formaat is voorzien van een houten verhoging die werd opgevuld met platen van styreen. Daarover werd een laagje Das-klei uitgerold en dat vormde de basis voor het geheel. De bomen van zeeschuim komen uit eigen kwekerij. Bij de grote boom links achter is de stam aangedikt met 'instant filler' van de Action vermengd met zaagsel. Na de bomen te hebben gespoten met verschillende soorten bruin, werd ze ingespoten met spuitlijm en licht bevolkt met bladeren-strooisel. Het gras werd statisch opgebracht, en in het bos werd wat bosgrond, kreupelhout, brandnetels en varens aangebracht voor een realistisch uiterlijk. De Panther moet nog opgepimpt worden met een wash en verweerd worden, maar dat komt in de volgende update.






13 december 2021

Annamarie Jongbloed: Ik ben begonnen aan het afmaken van mijn diorama in Libië 1942. De grondplaat, met daarop een Miniart gebouw, was al redelijk gevorderd. De daaraan grenzende muur en poort zijn zelfbouw, gemaakt uit styrofoam. De voertuigen worden nu geweatherd en de figuren geschilderd. Ook moet er nog een marktkraam worden gerealiseerd, waar de meeste benodigdheden al wel klaar voor zijn. Kortom, nog een hoop te doen.






12 december 2021

Wim Hoogendoorn: Ik ben begonnen aan het nabouwen van een Scania R500 die ik bijna elke dag zie op mijn werk - het leek mij leuk om eens iets na te bouwen. Ik heb natuurlijk veel foto's kunnen maken van de echte auto.

Halverwege de bouw van het eerste chassis heb ik besloten om er twee tegelijk te gaan bouwen: één met de voorloopas (de as voor de achteras) met de wielen aan de grond en één met de wielen opgetrokken. De chauffeur weet dat ik zijn auto aan het nabouwen ben, maar hij weet niet dat ik er twee bouw, één voor mezelf en hij krijgt er één cadeau van mij. De modellen zullen niet super in detail zijn, zoals luchtleidingen en zo, want daar zie je weinig meer van.






11 december 2021

Walle Oppedijk van Veen: Na alle tanks leek het me aardig eens een radiografisch bestuurbare Motor Torpedo Boat (MTB) te bouwen die ook daadwerkelijk kon varen. De keus viel op een Vosper 70ft uit WWII die ik rechtstreeks bestelde bij fabrikant Deans Marine in de UK. Het ging hierbij om een recente upgrade van een ouder model. Alle RC onderdelen komen van de hobbyshop van Ted Spinders in Rijswijk. Bij het openen van de doos wordt geadviseerd alles goed te controleren. Een goed maar een onbruikbaar advies als je geen idee hebt wat je allemaal kunt verwachten. Dus op een bepaald moment maar gewoon begonnen. De eerste constatering was dat er een scheur in de romp zat van circa 3 cm. Als je net iets meer dan 500 euro hebt betaald is dat wel een teleurstelling. Verder bleken heel wat onderdelen te ontbreken, kapot of zo slecht gefabriceerd te zijn dat vervanging, aanvullingen en reparaties nodig waren. Het probleem zat niet in de fabricage (de nageleverde onderdelen waren perfect) maar in de gebrekkige controle op de kwaliteit voordat de onderdelen in de doos gaan. Ook was de communicatie met Deans Marine moeizaam, mede door misverstanden en het vakspecialistische Engels.

Een storend probleem was dat de verschillende bouw- en verfinstructies onvoldoende op elkaar zijn afgestemd en deels nog betrekking hebben op een oudere versie van het model. Het verven/spuiten van de romp heb ik fors onderschat. De romp is van zichzelf spekglad, en een beetje schuren en schoonmaken met Dreft of spiritus is niet voldoende voor het laten hechten van de verf. Lijmen blijkt bij RC modellen anders te moeten dan bij statische modelbouw. Alles moet muurvast zitten en bestand zijn tegen stevig vastpakken; dus veel gewerkt met tweecomponenten epoxylijm. Misschien lijkt het dat het allemaal kommer en kwel is geweest. Dat is natuurlijk niet zo. Veel problemen lieten zich met wat ambachtelijk werk redelijk goed oplossen. Nog nooit heb ik zo veel gebruikt gemaakt van mijn Dremel, verder veel schuren, zagen, snijden, solderen, boren, plamuren en buigen. Normaal moet ik niet veel hebben van klussen in en rond het huis, maar dit is leuk knutselen. En vrij naar Johan Cruijff gesproken: "Als je de problemen hebt opgelost, weet je hoe het moet".

Nu de boot af is zie ik een mooi en stoer schip: het lijkt!! Bij de proefvaart met alleen de romp (nog zonder dek) bleek de RC installatie dankzij Ted prima te werken. Het model vaart als een speer, mooie boeg- en hekgolven, snel en wendbaar. Het dek kon er dus op en inmiddels, na in totaal drie maanden intensief werk, is het model klaar voor het echte werk op het buitenwater.




10 december 2021

Ron Schouten: Een mooi model, die Blohm & Voss 138. Geen klein dingetje, ik heb hem in 1/72, en dan is het al een stevig model. Recent klaar: een Grumman F-14 Tomcat in 1/48 van Tamiya in de nieuwe splintercamo van de Iraanse luchtmacht. Het model valt bijna vanzelf in elkaar, het spuiten van de camouflage was uiteraard het meeste werk.

Een ander verhaal is een voornamelijk scatchbuild model van de Savoia-Pomilio SP3, een lichte Italiaanse bommenwerper uit 1917. Ik ben begonnen met het 1/48 model van 'Model Art by Marco', maar de kwaliteit van de giethars was erg matig, met name van de vleugels. Omdat ik van plan ben om een Caproni Ca3 in 1/32 te bouwen leek me dit een mooie gelegenheid om wat te oefenen. Het dingetje begint op te schieten, maar het is wel fragiel.

Verder net begonnen aan een vacuform model van een Fairey Gannet, in 1/48 van Dynavector, met wat resin aftermarket spullen. De Gannet is een Brits anti-onderzeebootvliegtuig uit begin jaren vijftig, die ook vanaf vliegdekschepen werd ingezet. Misschien niet modern mooiste, maar wel een imposant geval in het echt. De Gannet heeft als bijzonderheid een dubbele turboprop met contraroterende propellers. De bedoeling is het model te bouwen in de kleuren van de Indonesische of Australische luchtmacht, met opgevouwen vleugels. Hier valt nog wat werk te doen dus!

Veel modelbouwplezier komende tijd, voor de liefhebbers een fijne Kerst en jaarwisseling, daarna worden de dagen langer en ziet de wereld er toch wat vrolijker uit.




9 december 2021

Mike Roelofs: Het einde van het jaar komt dichterbij en je komt er achter dat je (weer) veel te weinig vakantiedagen hebt opgenomen.. Tijd om dat in te halen dus! Omdat vrouw- en dochterlief wél gewoon aan hun werk- en schoolverplichtingen moeten voldoen, gaan de gedachten alle kanten op; wat te doen met de beschikbare vrije tijd? De to-do-list is ondertussen weelderig gegroeid, er is dus genoeg om uit te kiezen.. De ervaring leert dat je sneller een doosje plastic p(l)akt in dat 'verloren' uurtje tussen zaken door dan dat je de gehele inboedel opzij trekt en je huis opnieuw inricht; tijd voor de wat grotere klussen dus!

Ik ben één van de gelukkigen die een eigen hobbykamer tot zijn beschikking heeft, en wat een uitkomst is dat. Je kunt je spullen aan het einde van je plaksessie 'gewoon' laten liggen en je bent de volgende keer minimaal een kwartier langer daadwerkelijk aan het bouwen omdat je je spullen niet bij elkaar hoeft te zoeken. Daarnaast heb je ruimte om de modellen welke je met het nodige bloed, zweet, tranen en vloeken éindelijk af hebt gemaakt een plekje te geven in je mancave, mits de indeling dit toelaat natuurlijk. En dat liet nog wat te wensen over zeg maar.

Het heeft me twee volle dagen gekost, maar het resultaat mag er zijn: alleen al het anders inrichten van de cave en het ophangen van een aantal planken maken al een wereld van verschil. Ook kon het zeker geen kwaad om de 'bewaar-maar-komt-misschien-ooit-nog-een-keer-van-pas' spullen eens uit te zoeken, getuigen de de acht afgetopte vuilniszakken met bende welke qua afmetingen met moeite de ondergrondse container in gingen. Qua omvang waren ze zeker niet op schaal zeg maar.

Dit alles heeft, samen met het aanschaffen van een mooi 2e-hands vitrinekastje, er voor gezorgd dat ik zeer tevreden ben met het eindresultaat! Nu is het vooral zaak om de afgebouwde modellen af te stoffen en een nieuw plekje te geven - gelukkig heb ik nog een aantal vakantiedagen over! Plakse, Mike.






7 december 2021

Frits Krieg: Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan: een 1/48 Blohm & Voss Bv138 C-1 van het merk MPM. Een duur model, maar dan heb je ook wat. Het was een feest om te bouwen. Ik heb het model in een paar onderdelen gebouwd, te weten de romp met bovenmotor, de vleugels, de staartbomen en het staarttussenvlak. Deze heb ik helemaal klaargemaakt en daarna pas in elkaar gelijmd. Dat is nodig anders kom je niet meer op plekken waar je moet zijn. Alles paste redelijk tot goed, alleen de stijlen tussen de vleugels en de drijvers waren te klein, deze zijn aangepast. Daar het model van resin is, is het vrij zwaar. Ik heb overal Vallejo verf voor gebruikt en alles gespoten.






7 december 2021

Edu de Roos: Goed initiatief weer de pauzepagina. Ik denk zelfs dat de modellen getoond op de pauzepagina nog meer aandacht krijgen dan de modellen op de modellentafel. Alhoewel je daar dan wel weer gelijk commentaar op krijgt. Daar bedoel ik niks negatiefs mee overigens. De corona en regels zullen ons voorlopig wel weer in de greep houden.

Zelf ben ik de afgelopen tijd aardig aan het plakken geweest. Gek maar soms is dat het leukste van de hobby: zo uit de doos lekker plakken. Kan wel eens uit de hand lopen en dan heb je ineens vier modellen staan die nog geschilderd moeten worden. Zie hier de Tiger I schaal 1:35 van Academy (achteraan), zitten nog RVS motorgrilles bij en uiteraard moet hij nog een kleurtje krijgen. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Hij gaat bemand worden door Yufan model resin figuurtjes 'Women in WW II'; het hangt er dus een beetje vanaf wat de dames aan hebben.

Vervolgens een Russische KV-1 Mod 1939 1:35 van Trumpeter (midden). Al mijn Russische modellen verf ik met Revell 65, alhoewel allerlei verschillende kleuren genoemd worden, door diverse fabrikanten, als Russisch groen. Dit geldt dus ook voor de derde tank: een T34 ChTZ versie uit 1943 (vooraan). In grote getale en simpel gebouwd. En dat kan ook gezegd worden van het 1:35 model van Tamiya. Zo uit de doos, maar helaas ontbreken de tracks. Had gehoopt de extra tracks van de KV-1 te gebruiken, maar die zijn te breed. Dus als iemand nog een setje heeft liggen houd ik mij aanbevolen.



Ten slotte de Morane-Saulnier MS-406 1:32 van Special Hobby. Een bijzonder leuk kitje met prima gekleurde foto-ets delen, mooie decals en duidelijke bouwbeschrijving en kleurenschema. Hier moet ik alleen de decals en canopy plaatsen en dan krijgt hij ook een plekje aan het plafond.






6 december 2021

Dick Boogaard: De RFB Fantrainer is een merkwaardige constructie. De turbomotor zit midscheeps. De mogelijke voordelen zijn mij niet duidelijk, onderhoudstechnisch lijkt het me ingewikkelder. Er zijn er niet veel van geleverd, allen aan de Luftwaffe en Thailand, ondanks een gewonnen competitie met de Pilatus PC-7 en de Beech Mentor. De kit is van het mij onbekende merk Avis. Het bouwen is tricky, omdat de hele opbouw anders verloopt dan je gewend bent. Het inbouwen van de motor en aansluiten aan de rest is priegelwerk en er komt wat plamuur aan te pas. Alles bijeen een apart modelletje.




3 december 2021

Rob de Bie: Mijn grootste modelbouwontdekking van 2021 was de 'Donn Yost' airbrush techniek. Al 25 jaar had ik geprobeerd om glanzende enamelverf van Humbrol, Revell en andere merken te spuiten zonder dat er een sinaasappelhuid of druipers ontstonden. En dat is eigenlijk nooit gelukt, waardoor ik nooit een body van een automodel heb gespoten. Ik wist dat het probleem voor een groot deel bij de airbrush lag: die vernevelt de verf heel fijn, te fijn eigenlijk.

Ik maak het even heel technisch: hoe kleiner de verfdruppeltjes, hoe groter het totale oppervlak van die verfdruppeltjes, en hoe meer de verf droogt tijdens de paar centimeter vliegen naar het model. Ik durf te stellen dat in de meeste gevallen alle toegevoegde verdunner al weg is voordat de verf op het model komt. En ik denk dat ook een deel van de verdunner in de verf zelf al verdampt is. Zodoende komt de verf dikker (visceuzer) aan op het model, dan het in het blikje was! En dat verhindert dat de verf mooi glad trekt. Zodoende was ik al jaren op zoek op zoek naar een airbrush die minder fijn vernevelde, maar helaas vond ik die niet.

In de zomer zag ik deze Youtube video. De modelbouwer in deze video spoot in één keer een autobody superstrak. Het recept: een Paasche H airbrush en 1:1 verdunning met 'lacquer thinner'. Ik snapte meteen waarom die Paasche H zo belangrijk was: da's een primitieve airbrush die lekker grof vernevelt. Dus meteen zo'n ding besteld, voor 60 euro. Daarna gaan experimenteren, en het werkte inderdaad prima. Geen druipers, geen sinaasappelhuid, maar wel een spiegelglans, eureka! Bijgevoegd twee foto's van diverse proefstukken. Het werkt met alle merken enamel die ik geprobeerd heb: Humbrol, Revell, Model Master en Xtracolor.









Maart 2020 April 2020 Mei 2020 Juni 2020 Juli 2020 Augustus 2020

September 2020 Oktober 2020 November 2020 December 2020 Januari 2021 Februari 2021

Maart 2021 April 2021 Mei 2021 Juni 2021 December 2021 Januari 2022