IPMS regio Zuid-Holland - Corona-pauze maart 2021


Maart 2020 April 2020 Mei 2020 Juni 2020 Juli 2020 Augustus 2020

September 2020 Oktober 2020 November 2020 December 2020 Januari 2021 Februari 2021

Maart 2021 April 2021 Mei 2021 Juni 2021 December 2021 Januari 2022

Nu de regio-avonden zijn stilgelegd is het leuk om toch nog contact met elkaar te houden. Chris kwam met het idee een webpagina te maken waar iedereen kleine updates van zijn modelbouwavonturen kan posten. We voegen de updates op volgorde van datum toe. We hebben tot nu 174 bijdragen met 467 foto's ontvangen.

Als je wat hebt, stuur het naar Rob de Bie, en het wordt toegevoegd. Alles is welkom, je kunt hier bijvoorbeeld andere dingen laten zien dan op een regioavond.



31 maart 2021

Dick Boogaard: "In 1944 werd in de VS door Chrysler een 2200 pk zestien-cilinder V-motor ontwikkeld en besloten werd die in een aangepaste XP-47H te plaatsen. De motor bleek veel problemen op te leveren en de beoogde snelheid van 490 mph (788 km/u) werd bij lange na niet gehaald. In 1945 ging de belangstelling vooral uit naar jets en dit project werd beëindigd. Het 1/72 kitje is van MPM, en qua bouw is er weinig aan te beleven. Ik heb het gevonden op Marktplaats en uit nieuwsgierigheid gekocht. Het krijgt een plaatsje bij de andere prototypes en soortgelijke probeersels."



28 maart 2021

Edu de Roos: "Zoals aan het begin van deze maand vermeld, wilde ik even lekker plakken tussen het staand en lopend tuig door. Met frisse moed ben ik begonnen aan de Tamiya 'US 40 ton Tank Transporter' met de bijnaam 'Dragon Wagon', in de schaal 1:35. Het is een mooie complete doos met foto-ets materiaal, rubberen banden, pijpjes, stalen asjes, schroefjes, etc. Kortom, wat je van Tamiya kan verwachten. Het model heeft veel details, maar de motor zit gelukkig onder een behuizing verborgen, vandaar dat er alleen de carterpan en versnellingsbak er bij zitten, de delen die zichtbaar zijn vanaf de onderkant. Detaillisten kunnen zich heerlijk uitleven op de dubbele lier achter de cabine. In de cabine zitten vier manschappen die van te voren wel even geschilderd moeten worden. De 'Dragon Wagon' bouwde makkelijk weg, achteraf niet zo verwonderlijk, want wat blijkt: de trekker is exact dezelfde als de M26 'Armored Tank Recovery Vehicle', die ik een jaar of wat geleden al heb gebouwd (zie 18 december 2020). Het enige verschil is dat het A-frame platgelegd moet worden om de kop van de oplegger er op te kunnen plaatsen. Voor ik aan de oplegger begin, ga ik eerst de USS Susquehanna (zie 9 maart) voorzien van lopend tuig, en verder afmaken."







24 maart 2021

Walle Oppedijk van Veen: "Eén van de kleinkinderen wilde een oorlogsschip, en om het niet te groot te laten worden kwam ik uit bij de Patrol Boat River (PBR) die de Amerikanen vooral gebruikten in de Vietnamoorlog. Het is een populaire 1/35 kit van Tamiya, van een boot die door de anti-oorlogs filmklassieker 'Apocalypse Now' wereldberoemd werd. Ik heb het model recht uit de doos gebouwd: eerst de romp met dek, in de Tamiya-kleur TS-28 Olive Drab gespoten, daarna al het geschut en de details verwerkt, om vervolgens met de vier manschappen te eindigen. Helaas bleek de voordekschutter er niet meer goed in te passen, dus in het vervolg eerst het 'mannetje' in de geschutskoepel zetten, en daarna pas de mitrailleurs bevestigen. Alle details zijn geschilderd volgens de instructies, om vervolgens een beetje vrij te weatheren. Samenvattend is het een tamelijk eenvoudig model om te bouwen: alles paste perfect, en naarmate het werk vorderde werd PBR steeds stoerder en mooier. Nu maar hopen dat kleinzoon er ook zo over denkt."





20 maart 2021

Kees Kleijwegt: "De basis voor deze Messerschmitt Bf-109D van Jagdgruppe 176 is de 1:48 Bf-109C van Arsenal Model Group. Deze kit, van een voor mij nieuw merk, is van een best aardige kwaliteit. In de kit van de C-versie zit een maskeersetje voor de haaienbek. De kit heb ik met wat plamuren en paneellijnen trekken aan moeten passen naar een D-versie, aangezien de enige bekende foto van een 109 met een haaienbek een D-versie is. Het model is geschilderd met Gunze Aqueous acrylverf in het vroege Luftwaffe schema bestaande uit RLM 70/71/65. Jagdgruppe 176 ging later over in Zerstörergeschwader 76 (ZG76), waarvan de Bf-110's ook waren voorzien van een haaienbek. Misschien komt er ooit nog een Bf-110 met haaienbek naast deze 'Dora' te staan."

"De basis voor deze Hellcat is de 1:48 'Weekend Edition' van Eduard van de Hellcat Mk.II. Aan deze basis heb ik diverse aftermarket onderdelen toegevoegd. De meest in het oog springende is de conversieset van Wolfpack om de vleugels in opgevouwen toestand te kunnen weergeven. Ook heb ik een cockpitset van Aires en een motorset van Eduard gebruikt voor dit model. Deze Hellcat werd gevlogen door een Nederlandse vlieger, Gerhard Zegers de Beijl. De decals voor dit model komen dan ook van Dutch Decal. Voor de typische camouflage kleuren van de FAA (Extra Dark Sea Grey en Dark Slate Grey) heb ik gebruik gemaakt van Gunze Aqueous verf."





19 maart 2021

Patrick Verschut: "Ik heb weer eens een ouwetje opgepakt: mijn Matchbox 1/72 Westland Lysander. Ik wilde een nieuwe Lysander bouwen ter vervanging van de 40+ jaar geleden gebouwde Airfix. Dat model was nog uit de tijd dat ik me onvoldoende bewust was van het bestaan van schuurpapier en plamuur. Je snapt het wel: een wat grof gebouwd model, lekker gekwast, maar niet meer van deze tijd. Een paar jaar geleden kwam ik het echte toestel tegen in Duxford en bij de Shuttleworth Collection, en toen kreeg ik weer de bouwkriebels. Op internet vond ik een bouwer die de Airfix, Frog en Matchbox Lysanders simultaan had gebouwd. Hij kwalificeerde de Matchbox als beste van de drie modellen. Ik was een aantal jaren geleden al begonnen aan zo'n Matchbox Lysander, maar had 'm vervolgens weer (langdurig) neergelegd. Waarschijnlijk was dat omdat ik het lastig vond de Clearvax canopy goed te monteren. Dat is een lastig ding omdat de gewone canopy (van hard plastic) de vleugels mede fixeert, en de Clearvax doet dat niet.

Ik ben begonnen met de cockpit. Die is redelijk kaal: geen tank tussen de piloot en navigator, geen stuurknuppel, geen dashboard, geen voetpedalen, geen andere instrumenten. Daarmee is de Matchbox niet slechter dan de Airfix, want daar zat dat ook allemaal niet in. Begrijpelijk, beide zijn kits van de jaren zeventig. Nadat ik de cockpit een beetje had aangekleed, heb ik een 0,5 mm stripje op de cockpitrand aangebracht om de Clearvax canopy tegen te laten steunen. Vervolgens heb ik die met weinig (maar hopelijk genoeg) Bison twee-componenten epoxylijm erop vast gemaakt. Achterin de romp, bij de staart, ontbraken twee raampjes. Met wat boren, vijlen en Kristal Klear was dat snel opgelost. De wielen zijn geschilderd en in plastic verpakt in de poten geplaatst. De lampen in de wielpoten ontbreken bij Matchbox, maar ook hier bracht een boortje en wat Kristal Klear uitkomst. Nu verder met de vleugels."





18 maart 2021

Erik Leijdens: "Ik had de Classic Airframes 1/48 Bf-109D al eens in aanbouw laten zien (zie oktober 2020) en deze is inmiddels af. Niet de makkelijkste kit maar wel erg lekker om echt te 'bouwen'. Het model is gestoken in de kleuren van 12(N)/JG2, een vroege nachtjager in Noorwegen in juni 1940. Het model is gespoten met MRP."



"In de tussentijd heb ik ook een bijzondere 1/48 Bf-109G gebouwd. Het is het derde 'Gustav' 109 airframe welke is geproduceerd en deze werd in 1942 voorzien van een V-staart. Dit bleek niet geheel stabiel te zijn in de lucht dus dit project werd snel gecanceld. De kit is van Gartex, dat is/was een submerk van Hasegawa. Het is in feite een Bf 109F kit met wat extra resin en metalen onderdelen."



"Ook ben ik bezig met de Eduard 1/48 Tempest Mk.V series 2, een prachtige kit. Deze voorzie ik van Dutch Decals om er de machine mee te maken waarmee o.a. Jan Linzel mee vloog bij het 33 squadron RAF in 1945. Ik heb de kit aangevuld met wat resin delen zoals de stoel en wielen, alsook voorzien van foto-ets flaps van Eduard."







13 maart 2021

Wim Hoogendoorn: "Ik heb deze Plymouth 1970 AAR Cuda van Revell in de schaal 1:25 zo uit de doos gebouwd. Het is speciale uitvoering van de Plymouth Barracuda, een straatversie van de race-versie uit de Trans-Am klasse, zoals ingezet door het 'All American Racers' (AAR) team. Ik heb bougiekabels toegevoegd op de motor. Het model is gespoten met Tamiya lak, gevolgd door 2K glanslak van Zero Paints. De verchroomde delen zijn ontdaan van chroom en opnieuw gespoten met Molotow Liquid Chrome."







9 maart 2021

Edu de Roos: "De romp en opbouw van het USS Susquehanna model in schaal 1:150 zijn min of meer klaar, en ben ik al aardig op weg met de tuigage. Zoals op de foto te zien, is het model reeds voorzien van al het staand tuig. Het staand tuig, ook wel staand want genoemd, dient om het mastwerk te steunen. Wanten en pardoens voor zijdelingse steun en steun naar achteren; stagen zijn voor de steun naar voren. Verder gemonteerd zijn de kluiverleiders en de boeg- en waterstagen van de boegspriet. Ik zal jullie de rest van de benamingen besparen, die bij dit soort masten, ra's en zeilen gebezigd worden. In het verleden heb ik veel houten zeilschepen gebouwd en ik kan je verzekeren dat daar heel wat tijd in gaat zitten, met name in de tuigage. In een groot want van bijvoorbeeld de Friesland (een 17e eeuws VOC retourschip) gingen zomaar 250 mastworpjes zitten. Dat was wel een avondje knopen per want. Zo’n schip heeft zes wanten, niet allemaal zo groot, maar toch. Gelukkig zitten bij de plastic modellen voorgevormde wanten, vaak van stijf plastic, maar bij dit model van soepel plastic, en met een vernuftig systeem om de puttingijzers (daar zitten de jufferblokken mee vast aan de romp) in de romp vast te klikken. Deed mij denken aan de wijze waarop bij Tamiya de wielen op een as gedrukt worden, met een zachte rubberen ring in de naaf. In dit geval moest ik een soepel rond uiteinde in een vierkant gat proppen, zie de detailfoto. Eigenlijk kwam er geen lijm aan te pas, dat was alleen nodig als er te veel spanning op kwam te staan (hier en daar wat superlijm was voldoende). Na al dat knopen ga ik weer even lekker plakken, voor ik met het lopend tuig begin. Ik heb nog een een 1:35 Dragon Wagon van Tamiya staan, als tussendoortje."







7 maart 2021

Jos van der Sluijs: "Recentelijk heb ik de Grumman Tracker gebouwd, en nu is zijn opvolger gereed: de Lockheed S-3A Viking. Het model is van Italeri, schaal 1:48, prijs 32,95 euro. De kwaliteit van Italeri-modellen is redelijk, en ze zijn niet echt prijzig. De hogere prijzen van andere merken (meestal Japans) zijn het vaak waard, want de kwaliteit, de tijd, de moeite en het resultaat zijn meestal navenant. Het bouwen van de Viking gaf weinig problemen. Allereerst de romp in orde gemaakt, daarna de vleugels met straalmotoren en bewapening, en op het laatste moment een niet voorzien probleem: de bevestiging van de vleugels aan de romp. De vleugels zijn lang, groot en zwaar, maar de bevestingspunten zijn in verhouding veel te klein. Een beetje modelbouwer lost dit op met atoomlijm, ondersteuning en een nachtje drogen. Mijn volgende project is de op het land gebaseerde collega van de Viking: de Lockheed P-3 Orion in de schaal 1:72."







5 maart 2021

Brian Kirwan: "Het bestand van dit figuurtje (Demon Vampire) is als voorbeeld meegeleverd met mijn nieuwe Longer Orange SLA 3D-printer. Ik heb het als proef afgedrukt, wat zeven uur heeft geduurd. Na het printen is het van belang om de afdruk in alcohol schoon te maken, en daarna de resin verder uit te laten harden door UV-licht. De resolutie van de details is voor een printer van deze prijsklasse niet onaardig, en voor niet-commerciële doeleinden prima. Qua schilderwerk heb ik eerst alles zwart geschilderd om een egale basis te maken. Ik heb een groene kleur gemengd op basis van Tamiya IJN Green en een paar druppels Forest Green. Voor de horens heb ik dit mengsel lichter gemaakt met lichtgrijs, en met een penseel aangebracht. De rest van zijn huidskleur is met olieverf in diverse kleuren en tonen van groen gedaan. Ik meng op het oog en ga door met 'blenden' (in elkaar laten overlopen) tot dat er balans tussen de lichtere en donkere tonen is. Daarna laat ik alles een week drogen voordat ik het laatste detailwerk met een penseel doe. Als laatste is de 'Demon Vampire' op een houten voetstuk geplaatst, en voilà!"






"Dit figuurtje (Kermit) is gemaakt met behulp van de Hero Forge 3D-online design studio. Op basis van kant en klare digitale onderdelen zoals handen, voeten, wapens en kleding kun je een fantasiefiguur samenstellen, de STL-file downloaden. De STL-file is daarna afgedrukt op mijn Longer Orange 3D-printer. Ik heb dit diorama samen met mijn zoon gemaakt, op verzoek van een schoolvriend. De merel komt uit de Tamiya German Tank Crew 35201 set. De sokkel is van XPS schuim ('extruded polystyrene') van Hobby Headquarters Rijswijk. Ik heb vorig jaar samen met mijn dochter een workshop gedaan en het is fantastisch spul om mee te werken. De rest is gewoon schilderen en verweren. Mijn zoon zal het model de komende week overhandigen aan zijn maat en deze hopelijk blij maken."









Maart 2020 April 2020 Mei 2020 Juni 2020 Juli 2020 Augustus 2020

September 2020 Oktober 2020 November 2020 December 2020 Januari 2021 Februari 2021

Maart 2021 April 2021 Mei 2021 Juni 2021 December 2021 Januari 2022