IPMS regio Zuid-Holland - Corona-pauze oktober 2020


Maart 2020 April 2020 Mei 2020 Juni 2020 Juli 2020 Augustus 2020

September 2020 Oktober 2020 November 2020 December 2020 Januari 2021 Februari 2021

Maart 2021 April 2021 Mei 2021 Juni 2021 December 2021 Januari 2022

Nu de regio-avonden zijn stilgelegd is het leuk om toch nog contact met elkaar te houden. Chris kwam met het idee een webpagina te maken waar iedereen kleine updates van zijn modelbouwavonturen kan posten. We voegen de updates op volgorde van datum toe. We hebben tot nu 115 bijdragen met 293 foto's ontvangen.

Als je wat hebt, stuur het naar Rob de Bie, en het wordt toegevoegd. Alles is welkom, je kunt hier bijvoorbeeld andere dingen laten zien dan op een regioavond.29 oktober 2020

Walle Oppedijk van Veen: "Na de verhuizing, met nu een kleinere werkplek, ben ik begonnen aan een groot schip. Het is de 1:72 Flower Class Corvette, 89 cm lang, van Revell Technik met een uitgebreide elektrische verlichting. Dat was even wennen, want het schilderen van grote oppervlakken is toch wel even iets anders dan het verven van 1:35 tanks. Ik heb een echt amateuristische starter-set airbrush van Revell en ik kan alleen maar buiten op het balkon spuiten. Met een stevige zuidwestenwind levert dat de nodige frustraties op. De doos ziet er indrukwekkend uit, met meer dan 1000 onderdelen, die veel geduld vergen, en dat is een hele uitdaging. Vooral als één van de eerste onderdelen (de schroefas) niet aanwezig blijkt te zijn, en de steunbalk aan bakboordzijde aan de sprue gebroken is. Allemaal oplosbaar, maar voor een doos van zo’n 200 Euro verwacht je dat niet. Ook zijn niet alle bouw- en verfinstructies eenduidig. En dat terwijl ik nog maar net begonnen ben. Zoals gezegd, de eerste fase verliep moeizaam, wellicht wat te overmoedig aan zo’n groot project begonnen. Maar de verlichting werkt en op anderhalve meter (dat moet vandaag de dag) ziet het er nog best redelijk uit."

28 oktober 2020

Erik Leijdens: "Mijn pauze-project is een Classic Airframes Bf-109D in 1/48. Niet de makkelijkste kit maar wel erg lekker om echt te 'bouwen'. Ik maak hem in de kleuren van 12(N)/JG2, een vroege nachtjager in Noorwegen in juni 1940. Het model is gespoten met MRP."

27 oktober 2020

Brian Kirwan: "Hier is Tamiya's 1/35 Renault R35 met MiniArt en ICM figuurtjes. Het kostte me maar vijf uur om de tank helemaal in elkaar te zetten; de rest van de tijd werd aan het kleurrijke schema en het diorama besteed. Ik heb een inktstift van mijn zoontje gebruikt om de zwarte lijnen aan te brengen tussen de camouflagekleuren, en dat ging erg goed moet ik zeggen. De 'X' markering op de koepel heb ik zelf geschilderd. De scene is geïnspireerd door een foto van een echte R35 die in sloot was terechtgekomen tijdens oefeningen in Normandië in 1937. Het was een leuke kit en een mooi kleurenschema, wat betekent dat ik meer van deze kits moet maken, vrees ik.."25 oktober 2020

Patrick Verschut: "Even een ander project er tussendoor. Tijdens 'De Start' in 2019 kon ik van iemand een Karo As 1/72 Focke-Wulf 187 Falke overnemen. Dat er al aan begonnen was, was voor mij geen bezwaar. De delen van de romp en van de motorgondels waren al aan elkaar gemaakt en vlak geschuurd. Karo As maakte short run kits, met name in de jaren tachtig en negentig. Het waren kits van soms wat buitenissiger modellen, maar wel met flash en van dikkig plastic. Zo waren de vleugeleinden in één stuk gegoten. Veel schoonmaakwerk dus. Het zadelvormige dashboard boven het instrumentpaneel ontbrak, evenals het onderraam. Een oude kunstnagel van de echtgenote bleek na bijwerken prima als dashboard te kunnen fungeren. En een onderraam kon ik maken van een raam uit de reservedoos. Focke-Wulf heeft eind jaren dertig de ontwikkeling van de Fw 187 in eigen beheer uitgevoerd; eerst als eenpersoons jager, later als tweepersoons zware langeafstandsjager. Er was echter geen directe interesse vanuit het Duitse luchtvaartministerie (RLM). Naast zes prototypes zijn er slechts drie machines in serie gebouwd (Fw 187A-0). Ook daar had het RLM geen interesse in. De drie machines zijn, bemand door testpiloten, ingezet bij de verdediging van de Focke-Wulf fabriek in Bremen. De Falke is mijn eerste model waarop ik MRP-verf ging uitproberen. Enthousiast gemaakt door Rob de Bie, heb ik wat potjes basiskleuren aangeschaft om eens te proberen. Ik heb grijs geprobeerd op de vleugeldelen en de onderzijde. De verf droogt waar je bij staat. Het oplosmiddel/verdunningsmiddel (thinner) maakt wel dat het verfmasker op moet en de afzuigkap op de hoogste stand zijn werk moet doen."

23 oktober 2020

Frits Krieg: "Mijn model is een Me 109G2 van het merk Hasegawa in de schaal 1/48. Dit merk heeft altijd een goede pasvorm en mooie decals. Het bouwen ging als vanzelf, dat heb je als je er al zoveel gemaakt hebt. Ik heb het model gespoten met kleuren van Vallejo. Het kleurenschema is interessant door de aparte groene kleur onder de cockpit. Dit toestel behoorde tot Jagdgeschwader 54 en werd gevlogen door Major Hannes Trautloft (48 kills) in Rusland in 1942. Trautloft is een interessante figuur. Hij kreeg in 1944 ruzie met Göring en werd gedegradeerd, en commandant van een vliegschool gemaakt. Na de oorlog werd hij opgenomen in de nieuwe Duitse luchtmacht."

23 oktober 2020

Rob Hamann: "Het is alweer een tijdje geleden, en het was geen plastic maar karton: een hangaar van het Poolse merk 'GPM - Modele Kartonowe'. Maar het was wel een typisch corona-project en dient als decor voor mijn vliegtuigmodellen. Gekocht samen met Rob de Bie om verzendkosten te besparen. Alle onderdelen zijn lasergesneden uit dik karton. Ik heb de onderdelen eerst gespoten met spuitbussen voordat ik ze met witte houtlijm aan elkaar geplakt heb.""Niet alles paste lekker; hier en daar was de ontwerper vergeten dat karton een bepaalde dikte heeft. Maar de spleten waren redelijk nestjes op te vullen met diezelfde witte houtlijm. Met het dak er op was het binnen toch wat donker, dus heb ik er maar een paar witte ledjes in gezet. Een aardige manier om mijn modellen te tonen."

21 oktober 2020

Rob de Bie: "Ik ben al lang aan het vechten met een Anigrand 1/72 A-12A Avenger II, de beoogde opvolger van de A-6E Intruder, die echter geschrapt werd vanwege grote budget- en gewichtsoverschrijdingen. Het is dus een 'what-if' model, het enige model uit die categorie dat ik ooit gekocht heb. Het resin model heeft veel problemen en gebreken, die ik met moeite één voor één kan oplossen. Maar vanwege de vele problemen ligt het model ook vaak in zijn doos te wachten op inspiratie. Ik ben nu bezig de cockpit te verbeteren. Bovenaan zie je de oorspronkelijke cockpit. De instrumenten passen volgens mij beter bij een 1/48 model. Ik kwam op het idee om een resin cockpit van een F/A-18F te installeren. Da's ook een tweezitter, met ongeveer dezelfde stand van technologie. Daarvoor moest ik eerst een grote 'kuil' graven in het resin model. Niet geheel onverwacht raakte ik daarbij de lange inlaatkanalen die ik met veel moeite eerder gemaakt had, maar ook dat was weer op te lossen. Daarna kon ik de resin cockpitkuip van Aires passen, en de positie vastleggen met plastic stripjes. In de laatste foto heb ik een (afgekeurde) gevacuumvormde canopy over de cockpit geplaatst, om te zien hoe het er uit zou gaan zien. Ik denk dat het een stuk beter is dan oorspronkelijk, en ben zodoende tevreden met de modificatie. De volgende stap is de spleten naast de cockpitkuip te vullen met Apoxie (een twee-componenten epoxy plamuur), daarna volgt het schilderwerk."

5 oktober 2020

Frits Krieg: "Sinds mei zit ik in de ziekenboeg, waardoor ik het komende half jaar nauwelijks zal bouwen of de regioavonden zal bezoeken. Maar ik heb toch langzaam het model afgemaakt waarmee ik bezig was: de Savoia-Marchetti SM.84 in 1/48 van het merk SEM Model in resin. Van dit model zijn er maar enkele tientallen door SEM Model geproduceerd, zeldzaam dus. Daar was de prijs ook naar, maar dit vliegtuig stond al jaren op mijn verlanglijstje, dus heb ik deze toch maar aangeschaft, en daar heb ik geen spijt van gekregen. De pasvorm is redelijk tot goed. De bouwtekening had wat beter gekund. Helaas is er geen instructie voor verfschema's en kleuren, behoudens drie kleurenprofielen voor de drie decal-opties. Ik heb de romp eerst gespoten in een soort zandkleur, waarna ik de camouflage met de hand heb geverfd. Een heidens karwei dat me enkele dagen heeft gekost. Ik heb hiervoor Vallejo-verf gebruikt. Ik ben tevreden met het resultaat."

4 oktober 2020

Frans Verkruissen: "Deze Victor 2000 Estate is zo'n beetje de heilige graal van de Airfix 1/32 auto’s. Het model komt van Marktplaats met nog een aantal andere 1/32 auto’s, onder andere een Aurora Chevy-Chaparral uit 1966, een Aurora Porsche Carrera 356, een Bandai Chaparral 2F (raar ding, zit er niet uit), een Ferrari Dino 246S uit 1960 (nog slechter), en een Bandai Ford J Le Mans. De Victor 2000 Estate was bijna helemaal compleet op de voorruit na. Ik heb hem kaalgemaakt met Mr Muscle ovenreiniger. De bouwtekening heb ik op internet opgezocht, daarna het modelletje weer opgebouwd en een nieuwe voorruit gemaakt. Het model is geschilderd met Humbrol verf, een mengkleurtje. En toevallig had ik het lege doosje ook, dat had ik een aantal jaren geleden bij een kringloopwinkel gekocht, met een puzzeltje erin. Nu heb ik dus eindelijk een model dat haast niet te vinden (of te betalen) is bij de collectie."
"Mijn tweede bijdrage is een ombouw van de Airfix Mini tot een Riley Elf, een vergrote en luxere Mini uit 1961. Bij het al gebouwde Mini-model waren de wielkasten uitgebouwd door verwarmen en smelten. Deze zijn verwijderd en vervangen door nieuw panelen. Daarna volgde een behoorlijke verbouwing: het kontje en grill zijn van plasticplaat, het neusje op de motorkap is van twee-componenten putty. Het model is geschilderd met Humbrol, ook hier een mengkleur. In de derde foto staat hij naast een Riley Kestrel, een ombouw van de Airfix MG 1100 die ik in mijn jeugd gemaakt heb."


"Tot slot een oranje Airfix 1/32 Mini van Rody. Ook dit model is een opknappertje en geschilderd met Humbrol."2 oktober 2020

Rob de Bie: "Bij gebrek aan bouwavonturen, heb ik besloten een stukje te schrijven over MRP verf, voorheen Mr Paint. Ik heb zo'n 35 jaar lang gespoten met Humbrol enamel (alkydverf), en was daar zelden helemaal tevreden over. Matte Humbrol gaf vaak een schuurpapier-effect, en daar ben ik eigenlijk mee opgehouden. Halfglanzende en glanzende Humbrol bleven over, en ook die werden altijd matter dan ik bedoelde. Ik heb tientallen trucjes geprobeerd, met allerlei verdunners en andere middeltjes, maar opgelost heb ik het nooit. Een autobody spuiten is zodoende nooit naar wens gelukt. Natuurlijk heb ook uitstapjes gemaakt, maar laat ik jullie niet vervelen met alle experimenten met andere merken en verftypen. Ook moet ik melden dat de kwaliteit van Humbrol steeds verder achteruit loopt, waardoor het nog moeizamer werd."

"Een kleine twee jaar geleden hoorde ik jubelverhalen over MRP, een acryl op thinner-basis, gemaakt in Slowakije. Bij de AMS een paar potjes aangeschaft, en geprobeerd. Het is heel dunne verf, een beetje zoals Alclad, met veel meer verdunner dan verf. Het lijkt wel een inkt eigenlijk. Maar het spuitresultaat was geweldig, zelfs bij de eerste keer: prachtig strak en glad met een mooie glansgraad. Ik werd er helemaal blij van, dit was het resultaat waar ik al die tijd naar gezocht had! En zo probleemloos: niks mengen, zo in de airbrush en spuiten maar. MRP droogt ook erg snel, ik denk in minder dan een half uur. De verf heeft ook nadelen: zonder spuitcabine zit je met een flinke thinner-stank, en da's niet aan te bevelen. MRP is genadeloos voor schuurkrassen en bouwfoutjes: de verf is heel dun en laat alles zien. En omdat het eindproduct een acrylverf is, is het niet bestand tegen alcohol. Als laatste weet ik nog niet of de verfkleuren goed overeenkomen met de verfstandaards zoals FS595 en RAL. Maar die tekortkomingen wegen voor mij ruim op tegen het fraaie resultaat. Momenteel ben ik een aantal modellen in aanbouw aan het overspuiten met MRP. Dat wordt zo strak dat de geschilderde modellen van één stuk plastic lijken te zijn. Ik heb drie foto's bijgevoegd, die de resultaten met deze verf laten zien. Kortom: van harte aanbevolen!"

Maart 2020 April 2020 Mei 2020 Juni 2020 Juli 2020 Augustus 2020

September 2020 Oktober 2020 November 2020 December 2020 Januari 2021 Februari 2021

Maart 2021 April 2021 Mei 2021 Juni 2021 December 2021 Januari 2022