IPMS regio Zuid-Holland - Corona-pauze mei 2021


Maart 2020 April 2020 Mei 2020 Juni 2020 Juli 2020 Augustus 2020

September 2020 Oktober 2020 November 2020 December 2020 Januari 2021 Februari 2021

Maart 2021 April 2021 Mei 2021 Juni 2021 December 2021 Januari 2022

Nu de regio-avonden zijn stilgelegd is het leuk om toch nog contact met elkaar te houden. Chris kwam met het idee een webpagina te maken waar iedereen kleine updates van zijn modelbouwavonturen kan posten. We voegen de updates op volgorde van datum toe. We hebben tot nu 202 bijdragen met 552 foto's ontvangen.

Als je wat hebt, stuur het naar Rob de Bie, en het wordt toegevoegd. Alles is welkom, je kunt hier bijvoorbeeld andere dingen laten zien dan op een regioavond.



26 mei 2021

Annamarie Jongbloed: "Voor mijn volgende diorama-project heb ik me laten inspireren door een militair etensblik, dat ik op Marktplaats heb aangeschaft. Voor het diorama heb ik de 'Feldkuche' van het merk Tamiya in schaal 1/35 gebruikt, inclusief paarden, personeel en manschappen. In het Duitse leger was het beter bekend als 'Gulaschkanone' omdat het net als een kanon door een span paarden getrokken werd, en een lange schoorsteen ('loop') had. De dode boom is een hier in de omtrek gevonden spruitenstronk. Een paar maanden nadat de spruiten zijn gerooid, zijn de stronken zodanig verhout dat ze prima als boomstronken te gebruiken zijn. De Feldkuche is op het verweren na klaar. De paarden en de figuren kregen een basiskleur en worden afgewerkt met veel dunne laagjes Vallejo en wat olieverf. Het geheel krijgt heel toepasselijk de titel: 'Eten uit Blik'. "





25 mei 2021

Brian Kirwan: "Dit is de oude Dragon 1:48 Me 262 gebouwd als een Me 262A-1a/U4, met Werknummer 111899. Deze werd in april 1945 gevlogen door Major Willi Herget van Jagdverband 44, van de luchtmachtbasis München-Riem in Beieren. De U4 versie had als bewapening een 5 cm Bordkanone (MK 214A) bedoeld om bommenwerpers neer te halen. Er zijn maar twee U4's gebouwd, en deze is gebruikt bij bombardementen door B-26's van de 323rd en 344th Bomber Groups (USAAF). Echter het wapen heeft voortdurend problemen gehad, en er zijn geen overwinningen geboekt voordat de oorlog eindigde.

De Dragon kit is een heruitgave uit 1994 van een reeks Trimaster Me 262 kits daterend van 1989/1990. Deze Trimaster modellen met ingegraveerde panellijnen en foto-ets onderdelen waren toen een grote stap vooruit ten opzichte van de oude Monogram 1:48 kit. De reeks bevatte bijna alle sub-varianten van de eenzitter (op de fotoverkenner na) en enkele tweezitters. Sindsdien zijn er diverse uitgaven gedaan door Italeri, Cyber Hobby, Hasegawa en Revell. Dit zijn allemaal min of meer dezelfde kit met extra onderdelen voor de diverse subvarianten.

De kit past redelijk goed in elkaar, met uitzondering van de bovenste vleugelhelft op de romp. Dit is een bekende tekortkoming van deze bouwdoos en de ergste problemen kun je vermijden door de onderste vleugelhelft (gegoten uit één stuk) als eerste tegen de romp te lijmen, en daarna pas de bovenste vleugelhelften. Je hebt nog steeds een spleet maar die is dan makkelijk op te vullen met een beetje plamuur. De enige andere nadelen zijn de vastgegoten 'leading edge slats' en banden gemaakt van vinyl. Voor de purist is eerste niet nauwkeurig. Het tweede kan op lange termijn problemen opleveren door een chemisch reactie tussen de vinyl van de banden en het polystyreen van de velgen. Koop gewoon resin wielen en je bent er van af. Ik heb de plastic MK 214 Bordkanone vervangen met een metalen versie van Master Reality in Miniature. Het diorama is gemaakt van een fotolijst, met balsahout als basis en XPS schuim voor de grond, aangekleed met diverse Woodland Scenics grassoorten en steentjes. De figuren komen uit de Dragon kit en een oude Preiser Luftwaffe pilotenset. Het JV44 symbool en naamboord heb ik in Serif Draw Plus vector-software gemaakt, en voilà!"







24 mei 2021

Wim Hoogendoorn: "Ik heb de Ford F350 (Meng 1:24) met Brain James trailer (Aoshima 1:24) klaar, na wat mislukte airbrush- en afplakperikelen. Nu nog de Ford GT40 Mark II 1966 (Fujimi 1:24) bouwen, om op de trailer te zetten."









15 mei 2021

Dick Boogaard: "Ik heb weer een model klaar: de Amodel 1/72 HFB 320 Hansa Jet. De voorwaartse pijlstand schijnt aerodynamisch veel voordelen te hebben, maar bouwtechnisch weer extra moeilijk te zijn. In elk geval is deze Hansa Jet een uitzondering gebleven en zeker geen verkoopsucces. Deze kit van de Duitse ECM-versie laat zich vlot bouwen, alleen de grote canopy past niet lekker. Een groter probleem waren de voorgeschreven Humbrol-kleuren. Die lijken totaal niet op de foto's en ik kon ook geen betere aanwijzingen vinden. Dus heb ik zelf keuzes gemaakt, waar ik ook niet echt tevreden over ben. De decals zijn dun, maar niet zo fragiel als ik wel eens eerder ervaren heb. De grote decals met paneellijnen op de vleugels heb ik weggelaten. Die lijnen zijn sowieso al duidelijk en het gevaar van silvering van die grote lappen is niet denkbeeldig."



13 mei 2021

Patrick Verschut: "In mijn zoektocht naar trainingstoestellen van Luftwaffe kwam ik begin dit jaar op het IPMS-forum een Huma 1/72 Klemm 35 tegen. Van 1937 tot 1944 zijn er zo’n tweeduizend van gebouwd. Dit is de tweede kit van Huma, die in 1980 het levenslicht zag. Het is een short run kit, met een beetje flash, maar voor de rest simpel te bouwen. Het model heeft maar 29 onderdelen, met 3 opties voor onderstellen. Afhankelijk van welke versie je bouwt, houd je nog een handjevol onderdelen over. Het verfwerk is een ratjetoe met Humbrol 240 RLM-02 en Xtracolor RLM-75 voor de bovenzijde, Xtracolor RLM-65 voor de onderzijde en MRP RLM-23 voor de neus. De balkenkruizen vertonen helaas een heel kleine witte rand die ik te laat zag om nog te verwijderen."







10 mei 2021

Wim Hoogendoorn: "Een update van mijn Ford F350 (zie bijdrage van 27 april). Ik ben iets te ongeduldig geweest met het spuitwerk: eerst heb ik primer van Tamiya gespoten (uit de spuitbus), en een dag later de blauwe verf van Zero Paint er op. Dat ging niet goed, de verf reageerde op elkaar. Normaal laat ik de primer een week uitharden, en dan werkt dat wel prima. Dus even uithuilen, dan schuren, schuren, schuren en opnieuw beginnen met de primer en verf."



5 mei 2021

Annamarie Jongbloed: "De grootste legende in de Britse autohistorie is ongetwijfeld de Bentley 4.5 Litre Blower, die de 24 uren van Le Mans in 1928 won. Dit Airfix model in de schaal 1/12 werd gekocht bij ons gewaardeerde lid Johan Vester. Ik had een lange adem nodig om het model in oude glorie te herstellen. Met de juiste kleur, nieuwe decals, koffers, een Engelse bestuurder (die nog niet helemaal af is) en een zelfgemaakt Frans wegwijsbord begint het geheel al aardig vorm te krijgen, op een nog te maken ondergrond na."





"Bij het diorama van mijn 'Ode aan de Trabant' was het schilderen van de twee figuren (schaal 1/24) een hele uitdaging. Het diorama is nu klaar, inclusief vuilnisbak met inhoud. De muurbeschildering is aan de hand van een foto zelf geschilderd. "





"Ik probeer me wat te verdiepen in het schilderen van bustes. Op de laatste ESM kon ik deze 200 mm buste (schaal 1:9) van een Duitse SS officier bemachtigen. Hoewel ik de schilderkunst in 2D beoefen, is deze buste in 3D toch weer een geheel andere discipline. Blijven oefenen is het motto."



5 mei 2021

Rob de Bie: "Ik kocht vroeger diverse modelbouwbladen: Modell Fan, Scale Models (International), Kit en Fine Scale Modeler. Een aantal artikelen in die bladen hebben een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Eén ervan was een artikel in Scale Models International uit 1988, dat liet zien hoe je de toen nieuwe Hasegawa 1/72 MiG-29 kon corrigeren qua vorm, die beroerd was. Ik had tot dan toe nog nooit gezien dat een model zo radicaal in stukken gezaagd werd, en met vulstukken en andere aanpassingen weer in elkaar gezet werd. Ik was erg onder de indruk!

Een paar maanden geleden ben ik begonnen om een Hasegawa 1/72 MiG-23 qua vorm te corrigeren. Dat model is uit 1977, en heeft aanzienlijke vormfouten, wat niet raar is gezien de geheimzinnigheid tijdens de koude oorlog. Er zijn ondertussen veel betere MiG-23 modellen, maar ik vond dit toch een interessante oefening in het kijken naar vormen, en oplossingen vinden voor de vormfouten. Pas deze week zag ik de parallel met het MiG-29 artikel van 33 jaar geleden! Maar dat maakt het eigenlijk alleen maar leuker.

Ik ben begonnen aan de voorkant. De cockpitkap stond veel te schuin, en de romp bleek te hoog te zijn aan de achterkant. Dat kon tegelijk worden opgelost door een wig uit de zijkanten te zagen. Ook heb ik de radome iets dikker gemaakt. Het geeft een behoorlijk andere vorm."



"De romp was ook te kort, en er bleek een stuk tussen de cockpit en de middenromp te ontbreken. Ik heb een stuk romp van een Acadamy MiG-23 gebruikt voor de verlenging, om ongeveer de goede vorm te hebben. De rug van de middenromp moest verwijderd worden, want die was natuurlijk ook te hoog. Ik heb een stuk plastic card aan de binnenkant gelijmd om het resterende in de vorm te houden. Later heb ik de lagere rug opnieuw opgebouwd met plastic plaat en Apoxie plamuur."



"De laatste grote vormverandering betrof de verticale staart. Deze heb ik in drie stukken gezaagd, en met vulstukken weer aan elkaar gelijmd. Nu moet ik alle spleten opvullen en het onderdeel weer strak maken. Wordt vervolgd!"



3 mei 2021

Leo Ripken: "Mijn derde bijdage: twee kleurrijke helicopters. De Italeri 1/72 Piasecki H-21B 'Flying Banana'. Deze heli heb ik ongeveer 10 jaar geleden recht uit de doos gebouwd, en voor de Amerikaanse versie gekozen. Er zaten ook Canadese en Franse decals bij. Zelf heb ik een lier toegevoegd, en een lampje aan de onderkant verbeterd met Kristal Klear."





"De tweede heli is de Hobbycraft 1/72 CH-113A Labrador, ook bekend als de CH-46 Sea Knight. Dit model heb ik 5-6 jaar geleden gebouwd. De Canadese markingen vond ik het leukst, maar het was wel even zoeken naar de juiste kleur geel, die ik daarna gespoten heb. Wat ik er ook leuk aan vind is dat het een militair toestel is dat ten nutte van de mens wordt gebruikt."



1 mei 2021

Edu de Roos: "Zoals vermeld in mijn verslag van 28 maart, bouwde de 'Dragon Wagon' schaal 1:35 van Tamiya makkelijk weg, mede daar ik de trekker als M26 'Armored Tank Recovery Vehicle' al eens gebouwd had. De oplegger was eigenlijk simpel te bouwen, ook dit keer weer Tamiya ten voeten uit, deze was rijkelijk voorzien van mooie rubber banden, kettingen, metalen asjes, slangen voor de remmen, et cetera. De meeste WOII tanks en voertuigen schilder ik met Humbrol 159, daarvan heb ik er een aantal in voorraad, en ik meng ze vaak onderling omdat bij iedere batch er een andere kleur in het potje zit. Ach, ze zullen het in WOII ook niet zo nauw genomen hebben. De LVT-A1 Amtank op de oplegger is al weer enige jaren geleden gebouwd. Ik zie de echte 'Dragon Wagon' combinatie regelmatig in YouTube-filmpjes voorbij komen, en deze geeft ook vaak acte de présence op WOII gerelateerde evenementen; dat wordt deze maand weer genieten. Op naar het volgende project, een 1:24 Nieuport Ni17 waar ik al mee bezig ben, maar daarover de volgende keer meer."









Maart 2020 April 2020 Mei 2020 Juni 2020 Juli 2020 Augustus 2020

September 2020 Oktober 2020 November 2020 December 2020 Januari 2021 Februari 2021

Maart 2021 April 2021 Mei 2021 Juni 2021 December 2021 Januari 2022