IPMS regio Zuid-Holland - Corona-pauze augustus 2020


Maart 2020 April 2020 Mei 2020 Juni 2020 Juli 2020 Augustus 2020

September 2020 Oktober 2020 November 2020 December 2020 Januari 2021 Februari 2021

Maart 2021 April 2021 Mei 2021 Juni 2021 December 2021 Januari 2022

Nu de regio-avonden zijn stilgelegd is het leuk om toch nog contact met elkaar te houden. Chris kwam met het idee een webpagina te maken waar iedereen kleine updates van zijn modelbouwavonturen kan posten. We voegen de updates op volgorde van datum toe. We hebben tot nu 98 bijdragen met 241 foto's ontvangen.

Als je wat hebt, stuur het naar Rob de Bie, en het wordt toegevoegd. Alles is welkom, je kunt hier bijvoorbeeld andere dingen laten zien dan op een regioavond.31 augustus 2020

Edu de Roos: "In april kon ik melden dat de paarden van mijn Lindberg 1/16 'stage coach' al aardig opgetuigd waren. Deze maand zijn ze ook ingespannen. Ik had op internet gezocht naar 'stage coach' en 'hold-up' en meestal stond de bandiet voor het paardenspan, best wel ver van de koets en zijn bemanning. Geloofwaardig of niet, het geeft wel een leuk plaatje. Het model op zijn plank is circa 95 cm lang. Ik heb veel plezier aan deze doos gehad, en daarbij Revell en Humbrol enamel verf gebruikt, voor de paarden ook wat uit mijn olieverfkistje."


24 augustus 2020

Dick Boogaard: "Nu de temperatuur wat zakt, durf ik weer naar de zolder. Deze 1/72 kit van de BV-155 V1 is van ART Models, en was vrij makkelijk te bouwen, met keurige decals. De Duitsers hielden in WOII in de luchtvaartpers goed bij wat de Amerikanen gingen bouwen. De aankondiging van de B-29 was aanleiding om een jager te laten ontwikkelen met het vereiste hogere plafond. Messerschmitt kreeg de opdracht, maar die had het zo druk, dat Blohm & Voss de ontwikkeling overnam. Die begon met het volledig herzien van het ontwerp, tot ergernis van Messerschmitt, en met veel vertraging tot gevolg. Uiteindelijk bleef het bij vier prototypes, waarvan er een ergens rondzwerft. Over de prestaties is niets bekend. De B-29 is nooit tegen Duitsland ingezet."22 augustus 2020

Ted Botter: "In mijn vorige bijdrage was ik goed op weg met het maken/installeren van het Hildebrand-Knorr remsysteem onder de SSyms Schwere Platformwagen 80 T, voor het grootste gedeelte scratchbuilt. Deze is nu eindelijk helemaal af, evenals de Ssyms in zijn geheel, en is net zoals de SdKfz 184 Ferdinand, ongeschilderd, m.u.v. minder dan een handvol kleine details ter accentuering. Van de bovenkant van de wagon is van het plastic dek 70% weggeschuurd, waarna ik notenhouten latjes op maat heb gezaagd en er bovenop aangebracht. Daarna heb ik het dek met een lichte burnt umber wash bewerkt omdat het in mijn beleving in eerste instantie de uitstraling had van laminaatvloer.

Het was nog even heel spannend om uiteindelijk de Ferdinand er bovenop te zetten, iets waar ik me overigens al maanden grote zorgen over maakte. Ferdinand weegt bijna 500 gram, voor zestig procent veroorzaakt door het gewicht van de Friumodellismo rupsbanden plus de messing granaten. Voor de zekerheid had ik alvast ter vervanging plastic rupsbanden van Modelkasten gekocht. Na echter contact te hebben gezocht met SabreModel, de fabrikant van deze fantastische Ssyms bouwdoos, was de ontwerper, die er overigens op voorhand volledig vertrouwen in had, zo vriendelijk om een viertal smartphones met een gezamenlijk gewicht van 700 gram een nacht te laten staan bovenop het dek. Het geheel bleek prima stand te houden, zijn verklaring was dat het ontwerp van de plastic kit het technisch ontwerp van de echte Ssyms nauwgezet had gevolgd in termen van de draagbalken/profielen constructie. Het moge duidelijk zijn dat de beste man trots is op zijn ontwerp.

En dan nu.. Wel, in het kader van we gaan weer eens iets totaal anders bouwen en ook om na twintig jaar eindelijk weer eens te beginnen met schilderen, ben ik enkele weken geleden begonnen met de 1/72 Bachem Natter van Brengun. Ik denk dat deze iets sneller klaar zal zijn dan mijn laatste project. Het is wel even omschakelen m.b.t. de andere schaalgrootte hetgeen soms best wel lastig is."

21 augustus 2020

Reinhold Bogaard: "Het chassis van de Monogram 'Blue Max' Mustang funny car zit inmiddels in elkaar. Hier een foto van dit stadium. Ondertussen heb ik nog wat andere kits aangeschaft waaronder een Chevy funny car van Revell. En laat de basis van die kit nu exact dezelfde zijn als de Monogram Mustang funny car! En dat is verklaarbaar: in 1986 kregen Revell en Monogram dezelfde eigenaar, en de Revell-fabriek werd effectief toegevoegd aan de Monogram-fabriek. De afzonderlijke merken bleven bestaan, maar vanaf 1988 werden mallen uitgewisseld."21 augustus 2020

Rob de Bie: " 'And now for something completely different' was ons ESM thema in 2014. En ook mijn bijdrage is iets helemaal anders, namelijk het speurwerk dat ik in de afgelopen weken heb gedaan. Ik was al lang geïnteresseerd in NAVO vliegtuigshelters, met een vaag plan om er eens een in schaal na te bouwen. Maar de daarvoor benodige informatie had ik niet. De doorbraak was een online bezoekje aan de Beeldbank van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie waar ik prachtige foto's vond van de bouw van Amerikaanse shelters op Soesterberg in 1969. Ik besloot om de foto's op volgorde van het bouwproces te zetten in een primitieve webpagina, en dat maakte al heel veel meer duidelijk over de constructie van zo'n shelter.

Toen ik mijn ontdekking terloops meldde aan een Amerikaanse e-mail-correspondent, bleek deze bouwtekeningen te hebben, bewaard van zijn tijd op vliegbasis Zweibrücken. Deze mocht ik publiceren op een toekomstige publieke webpagina, aangezien ze toch al 50 jaar oud waren. Daarna ging het speurwerk in een hogere versnelling, en vond ik uit dat de Europese shelters gebaseerd waren op een shelterontwerp uit de Vietnam-oorlog. Dat project had de codenaam 'Concrete Sky', en als je zo'n naam eenmaal weet, vind je opeens veel meer. Ik gebruikte de webpagina-in-aanbouw om de resultaten te ordenen, en de pagina groeide als kool. Een paar dagen geleden heb ik de pagina online gezet: USAFE TAB-VEE shelters and their genesis.

Nu moet ik nog bedenken hoe je zo'n ding kunt bouwen, vooral de 'geribbelde' binnenkant is lastig. En het wordt ook nogal groot: zelf het kleinste type shelter geeft in de schaal 1/72 al een ding van 47 bij 23 cm. Voor grotere schalen durf ik het niet uit te rekenen.."

6 augustus 2020

Reinhold Bogaard: "De Blue Max Mustang funny car is in het 'paintshop' stadium beland. Op de foto zie je de body net voor het spuiten van de laatste laag. Met Tamiya spuitbusjes overigens."Maart 2020 April 2020 Mei 2020 Juni 2020 Juli 2020 Augustus 2020

September 2020 Oktober 2020 November 2020 December 2020 Januari 2021 Februari 2021

Maart 2021 April 2021 Mei 2021 Juni 2021 December 2021 Januari 2022